Polityka prywatności

Miło nam gościć Cię w na Platformie SecondHandy! W Polityce chcemy przedstawić Ci, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe, kiedy przeglądasz nasze strony, bierzesz udział w wydarzeniach, subskrybujesz newsletter oraz jak wykorzystujemy ciasteczka. Jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące tego jak to robimy i nie widzisz odpowiedzi w Polityce napisz do nas na kontakt@secondhandy.com.pl

Do zobaczenia! Marcin, Adam i Maja z SecondHandy

Kim jesteśmy

Administratorami Twoich danych osobowych w rozumieniu przepisów o ochronie danych osobowych są:

  1. Marcin Łaskarzewski, marcinlaskarzewski@wp.pl;
  2. Adam Kanigowski, adam8kanigowski@gmail.com;
  3. Maja Telka, m.telka.ck@gmail.com;

Działamy pod marką SecondHandy i zarządzamy stroną https://secondhandy.com.pl/

Bezpieczeństwo danych

W celu zapewnienia ochrony przetwarzania danych osobowych stosujemy środki techniczne i organizacyjne zabezpieczające przed udostępnieniem osobom nieuprawnionym, utratą czy przetwarzaniem niezgodnie z przepisami prawa. Twoje dane przechowywane są na zabezpieczonym serwerze, stosujemy również chroniące certyfikaty SSL.

Komentarze

Kiedy odwiedzający witrynę zostawia komentarz, zbieramy dane widoczne w formularzu komentowania, jak i adres IP odwiedzającego oraz podpis jego przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

Zanonimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu e-mail (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy jest widoczny publicznie w kontekście twojego komentarza.

Media

Jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i wgrywasz na witrynę obrazki, powinieneś unikać przesyłania obrazków z tagami EXIF lokalizacji. Odwiedzający stronę mogą pobrać i odczytać pełne dane lokalizacyjne z obrazków w witrynie.

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będzie można wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu e-mail i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli odwiedzisz stronę logowania, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. Nie zawiera ono żadnych danych osobistych i zostanie usunięte, kiedy przeglądarka zostanie zamknięta.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

Osadzone treści z innych witryn

Na stronach zamieszczamy materiały z zewnętrznych portali, takich jak YouTube, zarządzanych przez Google i Vimeo. Kiedy odtwarzasz film, Google otrzymuje o tym informację, nawet jeśli nie posiadasz konta na YouTube lub nie jesteś zalogowany/a. Taka informacja przesyłana jest bezpośrednio na serwer Google.

Jeśli będziesz zalogowany na swoje konto, usługodawca przypisze odwiedziny naszej strony do Twojego profilu w jego serwisie. Jeśli chcesz tego uniknąć, przed wyświetleniem materiału wyloguj się ze swojego konta. Jeśli chcesz zupełnie uniemożliwić wykorzystanie informacji, dostosuj ustawienia swojej przeglądarki.

Cele i podstawy prawne przetwarzania Twoich danych

Twoje dane osobowe przetwarzamy w związku z poniżej opisanymi aktywnościami:

  • Przyznanie dostępu do platformy SecondHandy

W celu przyznania dostępu konieczne jest podanie danych wskazanych w formularzu. Przetwarzanie danych jest niezbędne, aby zrealizować umowę o prowadzenie konta (art. 6 ust. 1 lit. b RODO).

  • Subskrypcja newslettera

Zapisując się do newslettera, za pośrednictwem formularza na naszej Stronie dobrowolnie przekazujesz swój adres mailowy. Jest to niezbędne, aby na Twoją skrzynkę trafiały informacje o bieżących nowościach i usługach oferowanych przez SecondHandy. Dane przekazane podczas zapisu do newslettera wykorzystywane są w celu przesyłania Ci newslettera, a podstawą prawną ich przetwarzania jest Twoja zgoda (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) wyrażona podczas wypełniania formularza subskrypcji. W każdym momencie możesz zrezygnować z subskrypcji, klikając w link zamieszczony w każdym wysyłanym newsletterze. Rezygnacja nie oznacza, że usuniemy Twoje dane – w ramach prawnie uzasadnionego interesu będziemy przechowywać Twoje dane aby wykazać, że wyraziłeś zgodę na jego otrzymywanie (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

  • Reklamacje i odstąpienie od umowy

Składając reklamację lub odstępując od umowy przekazujesz nam swoje dane osobowe. Jest to niezbędne aby złożyć takie oświadczenie. Twoje dane będziemy przetwarzać w celu realizacji reklamacji lub odstąpienia od umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO), a następnie w celach archiwizacyjnych (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Jak długo przechowujemy twoje dane

Jeśli zostawisz komentarz, jego treść i metadane będą przechowywane przez czas nieokreślony. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznawać i zatwierdzać kolejne komentarze automatycznie, bez wysyłania ich do każdorazowej moderacji.

Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej, przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje.

Jakie masz prawa do swoich danych

RODO przyznaje Ci następujące uprawnienia związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych:

  • prawo dostępu do danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania,
  • prawo do wniesienia sprzeciwu co do przetwarzania danych osobowych, jeśli przetwarzam je w oparciu o mój prawnie uzasadniony interes,
  • prawo do przenoszenia danych,
  • prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeśli uważasz, że Twoje dane przetwarzane są niezgodnie z prawem
  • prawo do odwołania zgody na przetwarzanie danych osobowych, jeżeli przetwarzam Twoje dane na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody.

Jeśli masz konto użytkownika albo dodałeś komentarze w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz również zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to żadnych danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

Szczegółowe zasady ich realizacji opisane zostały w art. 16 – 21 RODO. Pamiętaj, że nie wszystkie z tych uprawnień mają charakter bezwzględny i możesz z nich skorzystać w każdej sytuacji. W razie wątpliwości skontaktuj się z nami, wysyłając maila na kontakt@secondhandy.com.pl

Z kim dzielimy się danymi

Twoje dane mogą być przetwarzane przez firmy, z których usług korzystamy w związku z działaniem strony. Należą do nich:

  • WordPress – dostawca serwisu, na którym stworzone jest platforma SecondHandy, https://wordpress.org/
  • PayPal – dostawca usług płatności, https://paypal.com/
  • Stripe – dostawca usług płatności abonamentowych, https://stripe.com
  • SeoHost – dostawca usługi hostingu poczty i serwera, na którym przechowywane są Twoje dane, https://seohost.pl/
  • Google – dostawca usługi Google Analytics, wykorzystywanej do analizy ruchu na stronie oraz statystyk strony, a także formularzy Google Forms wykorzystywanych do zbierania informacji, https://google.com/
  • Inni członkowie Społeczności – zobaczą tylko te dane, które podasz pisząc komentarze 
  • Podwykonawcy techniczni – podmioty, które w związku ze świadczeniem wsparcia technicznego obsługi strony mogą mieć dostęp do Twoich danych.
  • Partnerzy biznesowi – firmy, z których usług korzystamy prowadząc działalność gospodarczą, takie jak doradcy, firmy księgowe, biuro rachunkowe.

Wskazani dostawcy, mogą przechowywać dane na amerykańskich serwerach (np. Google), zatem Twoje dane mogą być przekazywane do państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Są to jednak podmioty, które przekazują dane osobowe na podstawie Standardowych Klauzul Umownych, gwarantując w ten sposób odpowiedni poziom ochrony danych osobowych wymagany przez przepisy europejskie.

Logi serwera

Automatycznie i niezależnie od nas, kiedy korzystamy ze stron internetowych, do serwera na którym jest są one przechowywane wysyłane są zapytania. Zapytanie zapisywane jest w logach serwera. Logi obejmują informacje o technicznym zapleczu korzystania przez Ciebie ze strony – adres IP, datę i czas odwiedzin, informacje o przeglądarce internetowej. Logi nie zawierają informacji, które pozwolą na zidentyfikowanie, kim jesteś. Wykorzystywane są wyłącznie w celu administrowania stroną oraz w celach statystycznych. Dostęp do logów mają jedynie osoby upoważnione, takie jak administrator serwera.


W razie pytań, skontaktuj się z nami: kontakt@secondhandy.com.pl

Ostatnia aktualizacja: 20 Lipca, 2021 rok